Юридичний портал Томаківщини
Меню сайта

Адвокат

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Статистика

Нравится
Главная » 2013 » Май » 8 » Якщо втрачені правовстановлюючі документи на нерухомість
23:49
Якщо втрачені правовстановлюючі документи на нерухомість

Напевно, всім нам хоч раз у житті доводилося втрачати якісь документи. Якщо не договір купівлі-продажу квартири, то хоча б податковий номер, який раптом знадобився і який ви ніяк не можете знайти серед інших паперів.

А ще бувають крадіжки, пожежі, забуті в транспорті речі, пролита на документи кава. І в усіх цих випадках виникає питання про відновлення загублених або зіпсованих документів. Особливо важливим це питання стає, коли йде мова про правовстановлюючі документи на нерухомість. Державною реєстраційною службою України (далі - Укрдержреєстр) з цього приводу надано роз’яснення (лист Укрдержреєстру від 15.01.2013 №12-06-15-13 «Щодо видачі дублікатів втрачених або зіпсованих документів»).

Так, за загальним правилом, у разі втрати або зіпсування документа тільки суб'єкт, що видав такий документ, може видати його дублікат. Статтею 7 Цивільного кодексу України передбачено, що цивільні відносини можуть регулюватися звичаєм, зокрема звичаєм ділового обороту. Звичаєм є правило поведінки, не встановлене актами цивільного законодавства, але склалося в певній сфері цивільних відносин.

При цьому, втрата чинності нормативно-правового акту, на підставі якого відповідний суб’єкт видавав документ, не є підставою для відмови у видачі дубліката документа. 

Інша ситуація - це припинення юридичної особи органу, який видавав документ. У зв'язку з численними адміністративними реформами така ситуація зовсім не рідкість. Проте відмова у видачі дубліката буде виправдана тільки у разі припинення юридичної особи шляхом її ліквідації. У такому випадку видача дубліката документа здійснюється правонаступником відповідного суб’єкта або архівною установою (якщо передбачається передача документів до архіву).

Найскладнішою є ситуація, коли втратила чинність відповідна форма документа. Одна з таких ситуацій (щодо старих свідоцтв про право власності на нерухоме майно) згадана в листі Укрдержреєстру від 15.01.2013 №12-06-15-13 «Щодо видачі дублікатів втрачених або зіпсованих документів»: «оскільки норма, якою органам місцевого самоврядування рекомендувалося проводити видачу свідоцтв про право власності на об'єкти нерухомого майна на спеціальних бланках, зразок та опис яких затверджується Міністерством юстиції, а саме абзац третій пункту 6 наказу Міністерства юстиції від 07 лютого 2002 року №7/5 «Про затвердження Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно», зареєстрований в Міністерстві юстиції 18 лютого 2002 року за №157/6445, втратила чинність з 01 січня 2013 року, видача дубліката свідоцтва про право власності на нерухоме майно здійснюється без використання відповідного спеціального бланка».

За аналогією такий же підхід може бути використаний і для видачі дублікатів державних актів на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою. Оскільки чинне з 1 січня 2013 року законодавство взагалі не передбачає видачу нових державних актів на землю, про оформлення дублікатів на відповідних бланках можна забути. Особливо ж коли мова йде про державні акти старого зразка, бланків яких взагалі не залишилося.

На перший погляд, без дубліката втраченого документа часто можна взагалі обійтися - належним підтвердженням наявності права власності на нерухоме майно буде наявність відповідної інформації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, підтверджене відповідним витягом з цього реєстру (частина друга статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»). Але при відчуженні нерухомого майна цього буде недостатньо. Відповідно до пункту 1.1 глави 2 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 №296/5, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 року за №282/20595, правочини щодо відчуження та застави майна, право власності на яке підлягає реєстрації, посвідчуються за умови подання документів, що підтверджують право власності (довірчої власності) на майно, що відчужується або заставляється, та, у передбачених законодавством випадках, документів, що підтверджують державну реєстрацію прав на це майно в осіб, які його відчужують». А оскільки нерухоме майно рано чи пізно відчужується (зокрема, при його спадкуванні), про оформлення дубліката втраченого правовстановлюючого документа краще подбати заздалегідь.

-Начальник реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції В.Павленко-


Рекомендувати:
Просмотров: 2009 
Історія Томаківського району

Конвенція ООН про права дитини

Загальна декларація прав людини

Електронні сервіси Мін`юсту

Пошук по сайту

Календар
«  Май 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Інші веб-сайти
  • Викривач корупції
  • Стоп корупція
  • Доступ до правди
  • Контакт-центр Дніпропетровської ОДА
  • ЗОВ Закон Один для Всіх
  • Міністерство юстиції України


  •  
    Copyright MyCorp© 2010 - 2024 Юридичний портал Томаківщини