Юридичний портал Томаківщини
Меню сайта

Адвокат

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Статистика

Нравится
Главная » 2013 » Сентябрь » 27 » Томаківське районне управління юстиції. 15 років діяльності
22:29
Томаківське районне управління юстиції. 15 років діяльності

Районне управління юстиції є територіальним органом Міністерства юстиції України.

Структурними підрозділами районного управління юстиції є відділ державної виконавчої служби та реєстраційна служба, до складу якої входять реєстратор громадських формувань, відділ державної реєстрації актів цивільного стану, сектор державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та державний реєстратор юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Тобто в разі необхідності повного й неупередженого примусового виконання рішення суду; зареєструвати громадську організацію чи структурне утворення політичної партії; зареєструвати своє право власності на житловий будинок; отримати повне та об’єктивне роз’яснення чинного законодавства; зареєструвати народження дитини, одруження, зміну імені; зареєструвати суб’єкт підприємницької діяльності – з метою реалізації вищезазначених прав, Вам потрібно звернутися саме до районного управління юстиції.

Діяльність Томаківського районного управління юстиції Дніпропетровської області (далі – районне управління юстиції) ґрунтується на принципах верховенства права, забезпечення дотримання прав і свобод людини і громадянина, безперервності, законності, забезпечення єдності державної політики, відкритості та прозорості, відповідальності.

Власне саме районне управління юстиції забезпечує виконання комплексу заходів, спрямованих на облік та систематизацію законодавства України.

Здійснює районне управління юстиції й державну реєстрацію нормативно-правових, розпоряджень голови районної державної адміністрації та нормативно-правових актів її відділів, управлінь та інших структурних підрозділів, які зачіпають права, свободи і законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер. Цей напрям діяльності є одним із найвагоміших засобів забезпечення захисту конституційних прав і свобод громадян та юридичних осіб, усунення порушень чинного законодавства, підвищення законності та дієвості нормативно-правових актів вищезгаданих органів.

Особлива увага приділяється роботі з розгляду звернень громадян.

Районне управління юстиції забезпечує роботу з координації діяльності органів виконавчої влади з питань правової освіти населення. З цією метою забезпечується виконання Національної програми з правової освіти населення та забезпечується надання безоплатної первинної правової допомоги громадянам через створені громадські приймальні при управлінні юстиції, а також при районній бібліотеці.

Важливим напрямом діяльності районного управління юстиції є здійснення методичного керівництва правовою роботою в територіальних органах міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, районної державної адміністрації, а також на державних підприємствах, в установах, організаціях та державних господарських об’єднаннях.

Хоча заходи, які реалізуються районним управлінням юстиції, не містять несподіваних рішень, але вони справді відповідають реаліям нинішнього життя, що бачиться більш конструктивним, ніж проголошення просто привабливих, але неможливих для виконання цілей та завдань.

Районне управління юстиції бере на озброєння все, що заслуговує на увагу в галузі можливостей впровадження в життя заходів реалізації державної правової політики.

Так, лише протягом 2012-2013 років районним управлінням юстиції за основними напрямками діяльності здійснено: 79 правоосвітніх заходів (лекції, семінарські заняття, «круглі столи», зустрічі, бесіди, години інформування, відео-лекторії тощо); 10 перевірок стану правової освіти в навчальних закладах району; 27 виступів в друкованих ЗМІ з різних правових питань; розміщено на веб-сайті 128 виступів, повідомлень та інформацій; розроблено 56 методичних рекомендацій, пам’яток та буклетів з актуальних правових питань; проведено 19 перевірок стану правової освіти та 21 перевірку стану правової роботи та систематизації законодавства в органах виконавчої влади, на підприємствах, в установах та організаціях; проведено 19 семінарів для юрисконсультів та 15 для інших категорій; проведено 14 стажувань юрисконсультів тощо.

Районне управління юстиції користується заслуженим авторитетом не лише серед місцевих органів влади Томаківського району, а й серед пересічних громадян. Належним доказом цьому слугує зростання довіри з боку мешканців району до правових консультацій та роз’яснень положень чинних законодавчих актів, які надаються в рамках діяльності правових громадських приймалень з надання безоплатної первинної правової допомоги, створених районним управлінням юстиції, а також тих які надаються на особистих прийомах керівництвом районного управління юстиції та його структурних підрозділів. Так лише протягом 9 місяців 2013 року громадськими приймальнями надано правову допомогу 261 громадянам, а на особистому прийомі керівництвом районного управління юстиції надано 268 правових консультацій та роз’яснень чинного законодавства.

Свідченням досить вагомих та стабільних показників з різних напрямків роботи районного управління юстиції може свідчити нагородження районного управління юстиції Грамотами та Подяками Головного управління юстиції у Дніпропетровській області: «За підсумками роботи, проведеної у І півріччі 2003 року з питань правової освіти», «За І місце та оригінальність, інформаційну насиченість матеріалів конкурсу «На кращий правовий конкурс», впровадження новітніх методів роботи з правоосвітнього напрямку та активно проведену роботу щодо відзначення переможців», «За ІІІ місце в огляді-конкурсі на кращу розробку методичних рекомендацій з правової освіти населення», «За належну організацію роботи громадської приймальні в рамках огляду-конкурсу на кращу організацію роботи громадських приймалень територіальних органів юстиції», «За креативний підхід та масштабне проведення правового Турніру «Знавці права» серед учнів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Дніпропетровської області».

Суттєвим досягненням в роботі районного управління юстиції стало відкриття власного веб-сайту, що відбулося 23 червня 2010 року та було приурочено до Дня державної служби. На веб-сайті розміщується інформація про багатогранну діяльність районного управління юстиції та його структурних підрозділів. За свою, більш як трирічну історію існування, веб-сайт відвідало майже 120 тисяч користувачів мережі Інтернет.

Доброю традицією районного управління юстиції стало щорічне проведення креативних оглядів-конкурсів правоосвітнього спрямування. Серед них, насамперед, необхідно виділити наступні.

Огляд-конкурс серед учнів загальноосвітніх шкіл Томаківського району на тему: «Кращий відеоролик, знятий мобільним телефоном, за напрямком «Подолання та попередження насильства та жорстокості в підлітковому середовищі очима дітей» (2011 рік). Метою конкурсу, насамперед, було виховання соціально-правової активності учнівської молоді; сприяння вихованню громадянської відповідальності та свідомості учнів, самодисципліни, особистої переконаності в необхідності дотримання моральних і правових норм, які діють у суспільстві; допомога учням виразити та поширити серед ровесників свої знання та відношення до права за допомогою відеороликів, знятих мобільним телефоном. Відеоролик, знятий переможцем конкурсу було розміщено на сервісі Ютуб.

Огляд-конкурс творчих робіт серед учнів загальноосвітніх шкіл Томаківського району на тему: «Правові шляхи подолання насильства в сім’ї» (2012 рік), який було проведено в п’яти номінаціях: «Творча робота», «Буклет», «Плакат», «Електронна презентація» та «Відеоролик». Метою вказаного конкурсу було формування негативного ставлення до проявів насильства, жорстокості, здійснення психологічного тиску, знущання, зневажливого ставлення до оточуючих тощо серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів району та створення творчих робіт у довільній формі (соціальна реклама, анімація, інтерв’ю, мультфільм, відеофільм, постановочні сцени, відео-поради, рекомендації, пам’ятка, буклет, електронна презентація тощо), придатних для використання в правоосвітній та правовиховній роботі з учнівською молоддю загальноосвітніх навчальних закладів району.

Всі роботи переможців оглядів-конкурсів були розміщені на веб-сайтах районного управління юстиції та відділу освіти районної державної адміністрації, а також надано для використання в правоосвітній та правовиховній діяльності загальноосвітнім навчальним закладам району.

Протягом останніх двох років спільними зусиллями керівництва Головного управління юстиції у Дніпропетровській області та районного управління юстиції вдалося досить суттєво зміцнити матеріально-технічну базу органів юстиції Томаківського району. Цього вдалося досягти, насамперед, шляхом забезпечення майже всіх працівників районного управління юстиції та його структурних підрозділів сучасною комп’ютерною та оргтехнікою, придбанням меблів, проведенням ремонту в кабінеті спеціалістів та заміною вікон в кабінетах районного управління юстиції, встановленням системи відеоспостереження на вході до службових приміщень, заміною центральних вхідних дверей на сучасні світлопрозорі металопластикові, а також частковим ремонтом фасаду та східців у будівлі, в якій розташовані районне управління юстиції, відділ державної виконавчої служби, та реєстраційна служба.

Необхідно відмітити, що про зміцнення матеріальної бази органів юстиції Томаківського району дбає й місцева влада. Так, в червні 2013 року Томаківською районною державною адміністрацією придбано та передано в безоплатне користування сучасний ноутбук та багатофункціональний пристрій для використання державним реєстратором юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців для більш ефективної реєстрації бізнесу.

Протягом 2013 року нарешті вдалося вирішити питання розміщення районного управління юстиції та всіх його структурних підрозділів в одній будівлі, яка зручно розташована в центрі селища, поряд з усіма державними органами та установами, з якими співпрацює районне управління юстиції, та яке зручно розташоване для відвідування громадянами.

З метою зробити більш комфортним перебування відвідувачів у відділі державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби районного управління юстиції у спекотні літні дні, в червні 2013 року, в приміщенні останнього, встановлено кондиціонер.

Протягом жовтня-листопада 2013 року заплановано також здійснити заміну всіх вікон та вхідних дверей в приміщенні відділу державної реєстрації актів цивільного стану на сучасні енергозберігаючі світлопрозорі металопластикові.

Одним із небагатьох досить вагомих здобутків можна назвати й вирішення питання про передачу приміщень, в яких розміщується відділ державної реєстрації актів цивільного стану, з комунальної в державну власність з віднесенням до відання Міністерства юстиції України. Наразі триває робота щодо документального оформлення вказаної передачі.

Позитивним досягненням можна відзначити й забезпечення доступу до мережі Інтернет як районного управління юстиції так і всіх його структурних підрозділів (відділу державної виконавчої служби, реєстраційної служби, відділу державної реєстрації актів цивільного стану), що дало змогу їм завести власні електронні адреси.

Але не тільки на позитиві працює районне управління юстиції, є й певні труднощі, а скоріше, плани на майбутнє.

Насамперед, потребує невідкладного вирішення питання здійснення повного ремонту та оздоблення фасаду будівлі, в якій розташовані районне управління юстиції та його структурні підрозділи, облаштування входу до районного управління юстиції пандусом для людей з обмеженими можливостями. Нагальним є здійснення ремонту підлоги, заміна електропроводки, дверей та вікон в службових кабінетах відділу державної виконавчої служби, а також проведення в них поточного ремонту. Аналогічно потребують заміни й вікна в службових кабінетах реєстраційної служби.

Колектив районного управління юстиції складається з 21 працівника, з яких 16 є державними службовцями та мають вищу юридичну освіту. Незважаючи на невеличку плинність кадрів, що, в основному, пов’язано з материнством, колектив працює безперебійно єдиним механізмом. Основу трудового колективу районного управління юстиції становлять досвідчені працівники, його старожили: це і начальник відділу державної виконавчої служби Анатолій Анатолійович Хохлов (працює на посаді з 2007 року, а в органах державної виконавчої служби з 2000 року), і начальник реєстраційної служби Валерій Сергійович Павленко (працює на посаді з 2011 року, а в органах юстиції з 2006 року) і начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Світлана Ярославівна Потарська (працює на посаді з 2006 року), і консультант цього ж відділу Людмила Іллівна Бондаренко (безперервно працює на посадах відділу з 1971 року). Мають беззаперечний авторитет та повагу в колективі районного управління юстиції Валентина Петрівна Горват (спеціаліст І категорії відділу державної виконавчої служби), Бубенцов Роман Анатолійович (старший державний виконавець відділу державної виконавчої служби) та Трубіцина Ольга Анатоліївна (головний спеціаліст районного управління юстиції). Вони з неабияким натхненням навчають, надають підтримку та допомогу колегам. Добрими, теплими словами вдячності хотілося б згадати і ветеранів служби, які знаходяться на заслуженому відпочинку, а це і колишній начальник відділу реєстрації актів цивільного стану Пічугіна Л.П., і головний державний виконавець відділу державної виконавчої служби Романова Л.В., які і досі не поривають ділових і дружніх стосунків зі своїми колегами.

Молодий персонал районного управління юстиції становить 50% від його складу, який досить креативно вписується в трудовий актив районного управління юстиції, висуває несподівані та нестандартні приклади вирішення складних питань та не дає занудьгувати нікому, в тому числі, в питаннях проведення дозвілля під час святкування днів народжень та професійних свят. Під час таких заходів колектив не тільки відпочиває від повсякденної роботи але й згуртовується. Серед таких «Енерджайзерів» слід, в першу чергу, відмітити завідувача сектору державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби Полозка О.В. та головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби Вентлянд І.В..

Загалом, необхідно зазначити, що головним надбанням та гордістю як районного управління юстиції так і всіх його структурних підрозділів є його трудовий колектив, всі його працівники.

За 15 років свого існування районне управління юстиції пройшло складний шлях у своєму розвитку. І сьогодні незаперечним є внесок районного управління юстиції та його структурних підрозділів в утвердження демократичних засад розвитку суспільства, верховенства права, принципів справедливості та гуманізму, пріоритету прав і свобод людини і громадянина, становлення повноцінного громадянського суспільства на території Томаківського району.

Користуючись нагодою, напередодні професійного свята, яке святкує українська юридична спільнота щорічно 8 жовтня, шановних колег-юристів, вітаю з професійним святом Днем юриста!

День юриста – це свято, яке об’єднує людей, що служать захисту прав і свобод українського суспільства.

Ваша професійна майстерність спрямована на реалізацію найдемократичнішого принципу громадянського суспільства «Держава для людей».

Без перебільшення, юрист – для багатьох з нас – істина в кінцевій інстанції, представник влади й водночас захисник справедливості.

Високо несіть звання правника, неухильно дотримуючись принципів гуманізму, неупередженості та справедливості.

Бажаю Вам подальших успіхів у справі утвердження в нашій державі верховенства Права, Закону та Справедливості.

Хай у Ваших родинах і на всій землі панують любов і добробут, а мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої держави.

- З повагою, Георгій Вакуленко - начальник районного управління юстиції -


Рекомендувати:
Просмотров: 783 
Історія Томаківського району

Конвенція ООН про права дитини

Загальна декларація прав людини

Електронні сервіси Мін`юсту

Пошук по сайту

Календар
«  Сентябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Інші веб-сайти
  • Викривач корупції
  • Стоп корупція
  • Доступ до правди
  • Контакт-центр Дніпропетровської ОДА
  • ЗОВ Закон Один для Всіх
  • Міністерство юстиції України


  •  
    Copyright MyCorp© 2010 - 2024 Юридичний портал Томаківщини