Юридичний портал Томаківщини
Меню сайта

Адвокат

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Статистика

Нравится
Главная » 2013 » Август » 21 » Система надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянам продовжує свій розвиток!
13:52
Система надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянам продовжує свій розвиток!

Обов’язок держави забезпечити безоплатну та ефективну правову допомогу особам, які її потребують, і встановити мінімальні вимоги до надання такої допомоги закріпив у собі Закон України «Про безоплатну правову допомогу» (далі - Закон).

Законом передбачено надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. Безоплатна первинна правова допомога надається з часу набрання ним чинності. Реалізація Закону в частині надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснюється поетапно.

Одним із етапів було створення центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на всій території України, які розпочали свою діяльність з 1 січня 2013 року з того ж часу коли набрали чинності положення Кримінального процесуального кодексу України, яким передбачено механізм залучення захисника для здійснення захисту за призначенням, а також для проведення окремої процесуальної дії. Такі захисники, зокрема, призначаються відповідно до постанови слідчого, прокурора чи ухвали слідчого судді, суду через орган (установу), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

В Дніпропетровському обласному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги таку допомогу надають адвокати, які на конкурсній основі включені до локальних реєстрів Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійні основі за контрактом, та Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та тимчасовій основі на підставі договору, наразі до вказаних реєстрів у Дніпропетровській області включено 234 адвокати, що є одним із високих показників в Україні.

Враховуючи поетапність формування системи безоплатної правової допомоги, відповідно до п. 6. розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону з 1 січня 2014 року розширюється коло учасників отримання безоплатної вторинної правової допомоги, зокрема така допомога надаватиметься в адміністративних та цивільних справах малозабезпеченим особам, інвалідам, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, безпритульним дітям, дітям, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім'ї, та іншим категоріям, які передбачені Законом, й відповідно, розширюється перелік випадків, у яких така допомога надаватиметься.

З метою продовження реалізації положень Закону 25 липня 2013 року прийнято наказ Міністерства юстиції України № 752/7 «Про проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги» та затверджено План-графік його проведення.

На виконання вказаного наказу на території України в період з 14 жовтня по 1 листопада поточного року буде проведено четвертий конкурс з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Прийом та реєстрація головними управліннями юстиції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі заяв і документів на участь у конкурсі триватиме з 2 вересня по 2 жовтня цього року.

Перший етап конкурсу - розгляд конкурсними комісіями документів від претендентів триватиме з 14 по 17 жовтня;

Другий етап - письмове тестування претендентів відповідно до переліку питань, затверджених Міністерством юстиції України - відбудеться одночасно в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі 18 жовтня;  

Третій етап - індивідуальні співбесіди з претендентами – у Дніпропетровському регіоні відбудуться з 24 по 25 жовтня 2013 року.

Оголошення про проведення конкурсу буде оприлюднено на офіційних веб-сайтах Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги, головних управлінь юстиції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, а також у засобах масової інформації до 2 вересня 2013 року.

Конкурс проводитиметься відповідно до вимог Порядку і умов проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року № 1362 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2012 року №915).

Адвокати, які мають намір взяти участь у конкурсі мають можливість подати документи, перелік яких закріплено вищевказаним порядком, до Головного управління юстиції у Дніпропетровській області та/або відповідних територіальних управлінь юстиції Дніпропетровської області.

До участі в конкурсі запрошуються всі адвокати, які усвідомлюють необхідність реалізації суспільно важливої місії – надавати правову допомогу тим, хто її потребує, оскільки наразі реалізація Закону України «Про безоплатну правову допомогу» це реальна можливість надання найбільш уразливій категорії населення України реалізувати своє права на отримання безоплатної правової допомоги від держави, а для адвокатів це постійний гарантований замовник в особі держави.

Начальник Головного управління юстиції у Дніпропетровській області В.Я. Кармазін


Рекомендувати:
Просмотров: 654 
Історія Томаківського району

Конвенція ООН про права дитини

Загальна декларація прав людини

Електронні сервіси Мін`юсту

Пошук по сайту

Календар
«  Август 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Інші веб-сайти
  • Викривач корупції
  • Стоп корупція
  • Доступ до правди
  • Контакт-центр Дніпропетровської ОДА
  • ЗОВ Закон Один для Всіх
  • Міністерство юстиції України


  •  
    Copyright MyCorp© 2010 - 2024 Юридичний портал Томаківщини