Юридичний портал Томаківщини
Меню сайта

Адвокат

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Статистика

Нравится
Главная » 2013 » Февраль » 3 » Щодо надання інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно
18:32
Щодо надання інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно

Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (далі - Закон) передбачено, що державна реєстрація прав є публічною, проводиться органом державної реєстрації прав, який зобов'язаний надавати інформацію про зареєстровані права та їх обтяження в порядку, встановленому цим Законом.

Кожен, хто подав заяву/запит про надання інформації з Державного реєстру прав, чи заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, й отримав картку прийому своєї заяви/запиту від органу державної реєстрації прав, може в будь-який час перевірити інформацію про стан її розгляду за наступною адресою - http://rrp.informjust.ua/.

Згідно статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 28 Закону передбачено, що інформація з Державного реєстру прав надається у формі витягу, інформаційної довідки та виписки. Інформаційну довідку з Державного реєстру прав на підставі письмового запиту мають право отримувати суд, органи місцевого самоврядування, органи внутрішніх справ, органи прокуратури, органи державної податкової служби, органи Служби безпеки України та інші органи державної влади (посадові особи), якщо запит зроблено у зв'язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом.

Орган державної реєстрації прав відмовляє в наданні витягу та інформаційної довідки, якщо заявник відповідно до закону не має права на отримання такої інформації (частина четверта статті 28 Закону).

Особи, що мають право на отримання інформації в певних формах, визначені частинами другою, третьою та п’ятою цієї ж статті Закону.

Інформація з Державного реєстру прав надається державним реєстратором незалежно від місця розташування нерухомого майна.

Витяг, інформаційна довідка та виписка з Державного реєстру прав формуються за допомогою програмного забезпечення зазначеного Реєстру та оформляються з використанням бланка, зразок та опис якого встановлено Мін’юстом.

Надання інформації з Державного реєстру прав або відмова в її наданні здійснюється у день прийняття органом державної реєстрації прав заяви (запиту) про надання інформації з Державного реєстру прав. 

Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі заяви мають право отримувати: власник (власники) нерухомого майна або їх уповноважені особи; спадкоємці (правонаступники - для юридичних осіб) або їх уповноважені особи; особа (особи), в інтересах якої (яких) встановлено обтяження, або їх уповноважені особи.

Витяг з Державного реєстру прав про державну реєстрацію іпотеки, обтяження на підставі заяви мають право отримувати будь-які фізичні та юридичні особи (абзац п’ятий частини другої статті 28 Закону). 

Порядок надання витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який визначає перелік документів, необхідних для їх отримання, права та обов’язки суб’єктів, що є учасниками зазначеної процедури, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 №703. 

Інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі письмового запиту мають право отримувати: суд, органи місцевого самоврядування, органи внутрішніх справ, органи прокуратури, органи державної податкової служби, органи Служби безпеки України та інші органи державної влади (посадові особи), якщо запит зроблено у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом. 

Формувати інформаційну довідку може також державний виконавець за результатом пошуку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва та обтяження таких правпід час примусового виконання рішень відповідно до закону. Сформована у такий спосіб інформаційна довідка залишається у матеріалах виконавчого провадження. 

Виписка – це форма отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в частині відомостей про осіб, які одержали дані про права та обтяження на нерухоме майно, що належить певній особі. 

Будь-яка особа, якій належать права на нерухоме майно, за своєю заявою може отримати виписку з Державного реєстру прав.

Згідно з частиною чотирнадцятою статті 16 Закону форма і вимоги до заповнення заяв та запитів, що подаються до органу державної реєстрації прав, а також форма і вимоги до оформлення рішень, що приймаються у зв’язку з проведенням державної реєстрації прав, взяттям на облік безхазяйного нерухомого майна та наданням інформації з Державного реєстру прав, установлюються відповідно до законодавства.

Надання інформації з Державного реєстру прав, у тому числі у формі інформаційної довідки, здійснюється згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 № 703 (далі – Порядок). Так, відповідно до пункту 7 Порядку для отримання інформації з Державного реєстру прав особа, зазначена у статті 28 Закону, подає органові державної реєстрації прав заяву (запит), форму та вимоги до заповнення якої (якого) встановлює Мін'юст.

Наказом Міністерства юстиції від 17.04.2012 №595/5 «Про впорядкування відносин, пов’язаних із державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», зареєстрованим в Міністерстві юстиції 20.04.2012 за № 590/20903, затверджено форми та вимоги до заповнення заяв (запитів) у сфері державної реєстрації прав.

Заявник подає органові державної реєстрації прав разом із заявою (запитом) документ про внесення плати за надання інформації з Державного реєстру прав (плата за надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у формі витягу становить 120 гривень) та копії документів, що зазначені в пункті 9 Порядку (крім документа, що посвідчує посадову особу органу державної влади або органу місцевого самоврядування).

У разі коли заявник відповідно до Закону звільнений від плати за надання інформації з Державного реєстру прав, документ про внесення плати за надання інформації з Державного реєстру прав не подається.

Орган державної реєстрації прав не приймає заяву (запит) у разі відсутності документа про внесення плати за надання інформації з Державного реєстру прав, крім випадку, передбаченого абзацом другим цього пункту.

Враховуючи наведене законодавством у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень встановлено порядок отримання інформації з Державного реєстру прав, у тому числі й в частині подання заяв (запитів) встановленої форми.

У свою чергу, пунктом 9 Порядку встановлено, що під час подання заяви (запиту) заявник пред’являє органові державної реєстрації прав документ, що посвідчує його особу. При цьому документом, що посвідчує посадову особу органу державної влади або органу місцевого самоврядування, є службове посвідчення.

У разі подання запиту встановленої форми на отримання інформації з Державного реєстру прав особисто запитувач пред’являє органові державної реєстрації прав документ, що посвідчує його особу. У разі подання такого запиту шляхом його надіслання органові державної реєстрації прав супровідний лист оформлюється на бланку встановленої форми відповідно до вимог законодавства із зазначенням законних підстав для отримання інформації.

-Реєстраційна служба Томаківського районного управління юстиції-


Рекомендувати:
Просмотров: 3304 
Історія Томаківського району

Конвенція ООН про права дитини

Загальна декларація прав людини

Електронні сервіси Мін`юсту

Пошук по сайту

Календар
«  Февраль 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Інші веб-сайти
  • Викривач корупції
  • Стоп корупція
  • Доступ до правди
  • Контакт-центр Дніпропетровської ОДА
  • ЗОВ Закон Один для Всіх
  • Міністерство юстиції України


  •  
    Copyright MyCorp© 2010 - 2024 Юридичний портал Томаківщини