Юридичний портал Томаківщини
Меню сайта

Адвокат

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Статистика

Нравится
Главная » 2012 » Ноябрь » 15 » Повноваження державних реєстраторів речових прав
09:29
Повноваження державних реєстраторів речових прав

Як ми і повідомляли раніше, з 2013 року принципово зміниться порядок реєстрації прав на нерухомість - замість бюро технічної інвентаризації її здійснюватиме Державна реєстраційна служба (Укрдержреєстр).

Донедавна реєстрацію права власності на нерухомість здійснювала місцева влада в особі комунальних підприємств - бюро технічної інвентаризації.

З 1 січня 2013 року функція реєстратора буде передана Укрдержреєстру, чиї відділення працюватимуть по всій країні (у Томаківському районі таким є Реєстраційна служба Томаківського районного управління юстиції, що знаходиться за адресою: вулиця Леніна, будинок 41, смт. Томаківка, Томаківський район Дніпропетровської області, 53500, тел./факс 05668-2-24-73).

Що ж буде з БТІ?

Комунальні підприємства, як і раніше, проводитимуть інвентаризацію та готуватимуть проектну документацію, однак тепер лише для новозбудованої нерухомості. Звичайним громадянам до бюро необхідно буде звертатися у випадку, якщо вони здійснили перепланування свого помешкання - для виготовлення нового технічного паспорту.

Тож детальніше зупинимося на повноваженнях державних реєстраторів прав на нерухоме майно.

Повноваження Реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції: 

- проводить державну реєстрацію прав та їх обтяжень або відмовляє у їх реєстрації;

- забезпечує ведення Державного реєстру прав;

- надає інформацію про зареєстровані права та їх обтяження в порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон);

- забезпечує облік безхазяйного нерухомого майна;

- здійснює інші повноваження, передбачені Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Функції державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції:

- встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, зокрема: відповідність обов'язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення (у випадках, встановлених законом); відповідність повноважень особи, яка подає документи на державну реєстрацію прав та їх обтяжень; відповідність відомостей про нерухоме майно, наявних у Державному реєстрі прав та поданих документах; наявність обтяжень прав на нерухоме майно, зареєстрованих відповідно до вимог Закону; наявність факту виконання умов правочину, з якими закон та/або договір (угода) пов'язує можливість проведення державної реєстрації виникнення, переходу, припинення прав на нерухоме майно або обтяження таких прав;

- приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, про відмову в державній реєстрації, про її зупинення, внесення змін до Державного реєстру прав;

- відкриває і закриває розділи Державного реєстру прав, вносить до них відповідні записи;

- веде реєстраційні справи щодо об'єктів нерухомого майна;

- присвоює  реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна під час проведення державної реєстрації;

- видає свідоцтво про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 Закону;

- надає інформацію з Державного реєстру прав або відмовляє у її наданні у випадках, передбачених Законом;

- у разі потреби вимагає подання передбачених законодавством додаткових документів, необхідних для державної реєстрації прав та їх обтяжень;

- під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 1 січня 2013 року, запитує від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводили таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень, якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником, не містять передбачених Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, до яких надійшов запит, зобов’язані безоплатно в установленому законодавством порядку протягом трьох робочих днів надати державному реєстратору відповідну інформацію, зокрема щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, у тому числі земельні ділянки;

- здійснює інші повноваження, передбачені Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Повноваження нотаріусів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень:

Відповідно до статті 46-1 Закону України «Про нотаріат», нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва має доступ та користується Державним реєстром речових прав на нерухоме майно. Нотаріус є спеціальним суб’єктом, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно відповідно до Закону і який має печатку такого реєстратора.

Користування Державним реєстром речових прав на нерухоме майно здійснюється безпосередньо нотаріусом, який вчиняє відповідну нотаріальну дію.

Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва здійснює пошук у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва, обтяження таких прав та за його результатами формує витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який залишається у справі державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса.

Державна реєстрація прав власності, реєстрація яких проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, під час   вчинення  нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчиняється така дія.

Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

Нотаріус як спеціальний суб’єкт здійснює функції державного реєстратора, крім передбачених пунктами 4 і 6 частини другої статті 9 Закону (ведення реєстраційної справи щодо об'єктів нерухомого майна; видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 Закону).

Простими словами, підсумувавши вищевикладене, для продажу квартири не потрібно буде отримувати витяг з реєстру прав власності. Нотаріуси, які, як і раніше, завірятимуть операції з нерухомістю, матимуть доступ до електронного реєстру прав власності та зможуть побачити й роздрукувати витяг просто в себе в офісі.

Після укладення договору новий власник квартири взагалі не повинен буде ще кудись іти - нотаріус, завіривши договір, одразу реєструватиме право власності на нерухомість. Відтак нотаріуси - і приватні, й державні - працюватимуть як реєстратори Укрдержреєстру.

До реєстраційної служби потрібно буде звертатися лише з приводу новозбудованої нерухомості. Іти до реєстраційної служби, а не до нотаріуса з приводу реєстрації права власності на нерухомість потрібно буде ще й у тому випадку, якщо таке право виникатиме на підставі не договору, а інших документів, скажімо, - судового рішення, свідоцтва про право на спадщину тощо.

Поряд з цим наслідком запровадження нової системи державної реєстрації прав є спрощення процедури виникнення права власності на новосформоване (новостворене) нерухоме майно. Так, для проведення державної реєстрації права власності на виділену в натурі земельну ділянку особі, після проведення реєстрації самої земельної ділянки, можна подати документи до органу державної реєстрації прав самостійно або через державного кадастрового реєстратора в електронній формі.

Слід відзначити, що за отриманням свідоцтва про право власності на нерухоме майно не потрібно звертатися до органів місцевого самоврядування, оскільки видача такого свідоцтва, як зазначалося вище, здійснюватиметься одночасно з проведенням державної реєстрації прав органом державної реєстрації прав.

Орган, до якого необхідно подати заяву для державної реєстрації прав та їх обтяжень:

Для проведення державної реєстрації прав заявнику необхідно буде подати до органу державної реєстрації прав заяву про державну реєстрацію, форму та вимоги до заповнення якої затверджено наказом Міністерства юстиції України від 17.04.2012 №595/5 «Про впорядкування відносин, пов’язаних із державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 квітня 2012 року за №590/20903.

Заява про державну реєстрацію подається щодо кожного об'єкта нерухомого майна окремо.

1. Заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень подається до органу державної реєстрації прав у паперовій або електронній формі у випадках, передбачених Законом.

Якщо об’єкт нерухомого майна розміщений у межах території, на якій діють два і більше органів державної реєстрації прав, заява про державну реєстрацію прав подається до одного з таких органів на вибір заявника.

2. Заява про державну реєстрацію прав власності, реєстрація яких проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва подається нотаріусу, який вчиняє таку дію.

3. Заява про державну реєстрацію прав власності на земельну ділянку, права оренди земельної ділянки державної чи комунальної власності за письмовою заявою правонабувача може подаватися до органу державної реєстрації прав державним кадастровим реєстратором, який здійснив державну реєстрацію такої земельної ділянки.

Заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень в електронній формі може подаватися до реєстраційної служби виключно державним кадастровим реєстратором або державним виконавцем.

- Реєстраційна служба районного управління юстиції -


Рекомендувати:
Просмотров: 2082 
Історія Томаківського району

Конвенція ООН про права дитини

Загальна декларація прав людини

Електронні сервіси Мін`юсту

Пошук по сайту

Календар
«  Ноябрь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Інші веб-сайти
  • Викривач корупції
  • Стоп корупція
  • Доступ до правди
  • Контакт-центр Дніпропетровської ОДА
  • ЗОВ Закон Один для Всіх
  • Міністерство юстиції України


  •  
    Copyright MyCorp© 2010 - 2024 Юридичний портал Томаківщини