Юридичний портал Томаківщини
Меню сайта

Адвокат

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Статистика

Нравится
Главная » 2012 » Октябрь » 15 » Новий порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - коментар начальника реєстраційної служби РУЮ
20:22
Новий порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - коментар начальника реєстраційної служби РУЮ

Новий порядок реєстрації прав на нерухомість, передбачений Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон) набирає чинності з 01.01.2013. З цього моменту запрацює єдина система державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, яка поєднає в собі інформацію про земельні ділянки та об’єкти, які на них знаходяться. У чому полягатиме новизна єдиної системи та хто і як її вестиме?

З 01.01.2013 функції державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, у тому числі на земельні ділянки, переходять до спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань державної реєстрації прав – Міністерства юстиції та його територіальних управлінь юстиції.

Від імені Міністерства юстиції ці функції виконуватимуть Державна реєстраційна служба України (далі – Укрдержреєстр) та її структурні територіальні підрозділи (у Томаківському районі таким є Реєстраційна служба Томаківського районного управління юстиції, що знаходиться за адресою: вулиця Леніна, будинок 41, смт. Томаківка, Томаківський район Дніпропетровської області, 53500, тел./факс 05668-2-24-73). Державна реєстрація речових прав здійснюватиметься шляхом внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Укрдержреєстр (адреса сайту – www.derzhreestr.gov.ua) відповідає не тільки за реєстрацію речових прав на нерухоме майно, але й одночасно є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань реалізації державної політики у сферах державної реєстрації актів цивільного стану, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань, статутів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, якщо їх реєстрація передбачена законами, статуту територіальної громади м. Києва, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності.

Органи, які проводитимуть державну реєстрацію права власності та інших речових прав:

Державну реєстрацію права власності та інших речових прав проводитимуть:

- на об'єкти нерухомого майна та підприємство як єдиний майновий комплекс, розміщені на території, що більша, ніж Автономна Республіка Крим, одна область, м. Київ або м. Севастополь, - Укрдержреєстр;

- на нерухоме майно, крім випадку, встановленого абзацом третім пункту 2 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 22.06.2011 №703 (далі – Порядок, до якого внесено зміни постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2012 №824 «Деякі питання державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»), а також облік безхазяйного нерухомого майна - структурні підрозділи територіальних органів Мін'юсту, що забезпечують реалізацію повноважень Укрдержреєстру, за місцем розташування нерухомого майна або більшої за площею його частини в межах територій, на яких такі органи діють.

Державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно проводять Укрдержреєстр та структурні підрозділи територіальних органів Мін'юсту, що забезпечують реалізацію повноважень Укрдержреєстру, незалежно від місця розташування такого майна.

Речові права, які підлягатимуть державній реєстрації.

Згідно зі ст. 4 Закону обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме:

право власності на нерухоме майно;

право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; іпотека; довірче управління майном;

інші речові права відповідно до закону;

податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження.

Рішення щодо державної реєстрації прав приймає державний реєстратор прав на нерухоме майно та нотаріус як спеціальний суб’єкт.

Строки, передбачені для державної реєстрації.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону державна реєстрація речових прав на нерухоме майно проводитиметься в строк, що не перевищує 14 робочих днів з моменту надходження до органу державної реєстрації прав заяви про таку реєстрацію та документів, необхідних для її проведення. Якщо йдеться про обтяження чи іпотеку, то це 1 робочий день.

Детально процедура проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень регулюється Порядком, який набере чинності з 01.01.2013.

Момент державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Відповідно до ч. 12 ст. 15 Закону датою і часом державної реєстрації прав та їх обтяжень вважаються дата і час реєстрації відповідної заяви в органі державної реєстрації прав. Прийняттю рішення про проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передує встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію. Таким чином, момент державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і момент державної реєстрації заяви про проведення такої реєстрації співпадають за умови, що відсутні передбачені законодавством підстави для відмови у проведенні державної реєстрації права власності на нерухоме майно. Державна  реєстрація  прав,  їх  обтяжень  у  результаті вчинення  нотаріальної  дії  (надання  відмови  в ній) проводиться одночасно з вчиненням такої дії.

Таким чином, Закон встановлює єдиний момент реєстрації, яким є реєстрація відповідної заяви. А з моментом реєстрації ч. 3 ст. 3 Закону пов’язує безпосередньо момент виникнення відповідних прав.

Зміни в порядку та системі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передбачають створення єдиного реєстру таких прав і передачу функцій та повноважень щодо його ведення єдиному органу – Укрдержреєстру. Закон запроваджує також єдині підходи до визначення моменту виникнення речових прав та усуває подвійність реєстрації, яка існує у зв’язку з необхідністю реєстрації відповідних правочинів.

Вважаю, що нова система реєстрації речових прав на нерухоме майно захищатиме, в першу чергу, інтереси громадян, спростивши, прискоривши і зробивши зручнішою процедуру подання заяв на реєстрацію речових прав та їх обтяження. Крім того, нова система реєстрації забезпечить надійний рівень захисту прав власності, позбавить необхідності бігати по різних установах та відстоювати черги. Звичайно, у новій системі можуть виявитись і певні недоліки, але головне, що такий Закон взагалі був прийнятий, і що необхідність реформування морально застарілої системи реєстрації прав власності на нерухомість була усвідомлена на законодавчому рівні.

- Начальник Реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції  Дніпропетровської області В.С. Павленко -


Рекомендувати:
Просмотров: 1639 
Історія Томаківського району

Конвенція ООН про права дитини

Загальна декларація прав людини

Електронні сервіси Мін`юсту

Пошук по сайту

Календар
«  Октябрь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Інші веб-сайти
  • Викривач корупції
  • Стоп корупція
  • Доступ до правди
  • Контакт-центр Дніпропетровської ОДА
  • ЗОВ Закон Один для Всіх
  • Міністерство юстиції України


  •  
    Copyright MyCorp© 2010 - 2024 Юридичний портал Томаківщини