Юридичний портал Томаківщини
Меню сайта

Адвокат

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Статистика

Нравится
Главная » 2020 » Ноябрь » 18 » 17.11.2020 набрали чинності зміни до Правил дорожнього руху
20:08
17.11.2020 набрали чинності зміни до Правил дорожнього руху

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 року №1105 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306" (далі по тексту - Постанова), внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року №1306 "Про Правила дорожнього руху".

Так, зокрема, у підпункті “в” пункту 2.3 слова “Дозволяється не пристібатися особі, яка навчає водінню, якщо за кермом учень, а в населених пунктах, крім того, водіям і пасажирам з інвалідністю, фізіологічні особливості яких заважають користування ременями безпеки, водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів і таксі” замінено словами “Дозволяється не пристібатися в населених пунктах водіям і пасажирам з інвалідністю, фізіологічні особливості яких унеможливлюють користування ременями безпеки, водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів”;

- у пункті 2.13 абзац восьмий після слова “мотоцикли” доповнено словами “, у тому числі з боковим причепом,”; в абзаці дев’ятому слова “мотоцикли з боковим причепом,” виключено;

- у пункті 4.4 слова “повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи” замінено словами “повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи”;

- у підпункті “б” пункту 5.2 слова “обладнаному ременями безпеки, бути пристебнутими” замінено словами “користуватися засобами пасивної безпеки (підголовниками, ременями безпеки, де їх установка передбачена конструкцією)”, а слова “заважають користуватися” - словами “унеможливлюють користування”;

- пункт 17.1 після слів “(крім таксі” доповнено словами “та велосипедистів”;

- абзац четвертий пункту 30.2 викладено в такій редакції: “Забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків, крім випадку закріплення заднього номерного знака на додатковому обладнанні, що призначене для тимчасового перевезення багажу або вантажу, наносити на них додаткові позначення або закривати їх, вони повинні бути чисті і достатньо освітлені.”;

- пункт 5.8 викладено в такій редакції: “5.8 “Дорога із смугою для руху маршрутних транспортних засобів”. Дорога, на якій по спеціально відведеній смузі здійснюється рух транспортних засобів за встановленим маршрутом та велосипедистів.”;

- пункт 5.11 викладено в такій редакції: “5.11 “Смуга для руху маршрутних транспортних засобів”. Смуга призначена для руху транспортних засобів, що рухаються за встановленими маршрутами, та велосипедистів, якщо рух такою смугою здійснюється попутно загальному потоку транспортних засобів. Дія знака поширюється на смугу руху, над якою він установлений. Якщо знак установлений праворуч від дороги, його дія поширюється на праву смугу руху. Водію, який повертає праворуч на дорозі із смугою для маршрутних транспортних засобів, що відокремлена переривчастою лінією дорожньої розмітки, дозволено виконувати поворот із цієї смуги. У таких місцях дозволяється також заїжджати на неї під час виїзду на дорогу і для посадки чи висадки пасажирів біля правого краю проїзної частини.”.

Отже, що змінилося?

Інструктори з водіння тепер зобов'язані пристібатися ременями безпеки, якщо за кермом учень. Учні зможуть практикуватися на дорозі тільки якщо у них немає протипоказань до навчання, підтверджених медичною довідкою.

Мотоцикли з боковим причепом належать до категорії А, а не B1.

У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

Пасажири, користуючись транспортним засобом, повинні користуватися засобами пасивної безпеки (підголовниками, ременями безпеки, де їх установка передбачена конструкцією), а пасажири з інвалідністю, можуть не користуватися ними тільки якщо їх фізіологічні особливості унеможливлюють користування (було "завжають користуватися").

На дорозі із смугою для маршрутних транспортних засобів дозволили рух велосипедистам.

Тепер усі транспортні засоби (за винятком автобусів), які використовуються для навчання (а не лише автомобілі) повинні бути обладнані додатковими педалями зчеплення (у разі коли конструкція транспортного засобу передбачає педаль зчеплення), акселератора (у разі коли конструкція транспортного засобу допускає можливість обладнання такою педаллю) і гальмування, дзеркалом або дзеркалами заднього виду для спеціаліста з підготовки водіїв.

Забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків, крім випадку закріплення заднього номерного знака на додатковому обладнанні, що призначене для тимчасового перевезення багажу або вантажу, наносити на них додаткові позначення або закривати їх, вони повинні бути чисті і достатньо освітлені.

Небезпечні вантажі тепер позначаються замість "Інформаційної таблиці небезпечного вантажу" знаком "Табличка оранжевого кольору". Також оновлено табличку до дорожнього знака з небезпечним вантажем. Табличка оранжевого кольору Табличка 7.5.8 9.

Смуга для руху маршрутних транспортних тепер призначена також для руху велосипедистів, якщо рух такою смугою здійснюється попутно загальному потоку транспортних засобів. Водію, який повертає праворуч на дорозі зі смугою для маршрутних транспортних засобів, що відокремлена переривчастою лінією дорожньої розмітки, дозволено виконувати поворот із цієї смуги. У таких місцях дозволяється також заїжджати на неї під час виїзду на дорогу і для посадки чи висадки пасажирівбіля правого краю проїзної частини.

Ознайомитись з офіційним текстом Постанови можна за наступним посиланням - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-2020-%D0%BF#Text.

Постанова набрала чинності 17.11.2020.

-Адвокат Валерій Павленко-


Рекомендувати:
Просмотров: 407 
Історія Томаківського району

Конвенція ООН про права дитини

Загальна декларація прав людини

Електронні сервіси Мін`юсту

Пошук по сайту

Календар
«  Ноябрь 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Інші веб-сайти
  • Викривач корупції
  • Стоп корупція
  • Доступ до правди
  • Контакт-центр Дніпропетровської ОДА
  • ЗОВ Закон Один для Всіх
  • Міністерство юстиції України


  •  
    Copyright MyCorp© 2010 - 2024 Юридичний портал Томаківщини